Suomen olutkartalla oli pitkään tilanne, jossa Jyväskylän ja koko Keski-Suomen kohdalla alueen lippua kantoi yksinään Panimo Hiisi. Parissa vuodessa tilanne on kuitenkin muuttunut, kun alueelle on pullahtanut useampiakin uusia tulokkaita. Yksi näistä uuden aallon panimoista on mielenkiintoisesti nimetty Hangaround & Nobody Brewing.

Kiertolaispanimona toimiva ja suurimman osan oluistaan Lohjan UG Breweryn tiloissa valmistaneen jyväskyläläispanimon pääpiruina häärivät Eetu Tuovinen ja Pekka Korhonen.

– 2015 aloitin firmassa, jossa Pekkakin oli duunissa. Tutustuttiin ja huomattiin molempien olevan kiinnostunut oluesta. 2016 ostin sitten vaimon kanssa omakotitalon ja sitä kautta löytyi tilaa myös kotiolutharrastukselle. Kaikki alkoi tietysti reittausblogin pussimäskäysohjeilla ja siitä se homma on vähitellen nytkähdellyt eteenpäin, Tuovinen selittää.

Hangaround & Nobody Brewing on varsin erikoiselta kuulostava nimivalinta panimolle. Kaksikko vahvistaakin nimen olevan lähtöisin saman työpaikan sisäpiirin vitsistä.

– Olimme siis töissä teknologia-alan yrityksessä, joka keskittyy pääasiassa vientiin. 2015 Meillä oli asiakastapahtuma toimistolla ja vieraita oli useasta maasta. Meidän markkinointijohtaja siinä sitten esitteli tiimiään. Olin vasta tullut firmaan ja hän ei muistanut, mitä teen työkseni. Siispä minut esiteltiin sanoilla ”Eetu is just a hangaround”. Pekka taas oli ollut talossa jo nelisen vuotta ja häntä ei esitelty ollenkaan. Siitä tuli sitten nobody. Seuraavana vuonna oluthommia aloiteltaessa nimeä ei tosiaan tarvinnut montaa minuuttia pähkäillä, Tuovinen nauraa.

Kotinurkat esille

Kaksikolla oli alkuun tarkoitus tehdä joka kuukausi yksi 500 litran erä olutta. Reseptipuolesta päävastuun kantavan Korhosen mukaan homma pullahti nopeasti ajateltua isommaksi.

– Ei se siinä sitten pysynyt, kun yhtäkkiä oltiin tilanteessa, jossa kuukaudessa saatettiin tehdä kolme viidensadan litran erää, Korhonen sanoo.

Paikallisuus on läsnä oluiden nimiä myöten.

Korhosen mukaan panimon realistinen tuotantomäärä tälle vuodelle voisi asettua reiluun 10 000 litraan. Tässä vaiheessa keskisuomalaisuus näkyy vahvasti panimon tuotteiden saatavuudessa, vaikka kaksikon oluita saa säännöllisesti myös Tampereelta ja Helsingistä. Paikallisuusleimaa tukevat vahvasti kaupunginosa-olutsarja. Oluiden etikettejä ja nimiä koristaa paikalliset postinumerot. Korhosen mukaa menekkieroja kaupunginosien välillä löytyy todella vahvasti.

– Säykki-olutta (Säynätsalon kaupunginosa, entinen itsenäinen kunta, joka sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta) meni ihan törkeästi. Vein joulukuussa paikalliseen Saleen 18 laatikkoa, kun normaalisti sellaisia määriä meidän oluita ei liiku mihinkään. 3000 asukkaan yhteisö sai oman oluen, se oli heille iso asia,  Korhonen kertoo 40900-oluesta.

Kaksikko ei tee kaupunginosaoluita vain bisnes näkökulmasta. Alueella on oltava myös joku yhteys kaksikon elämänhistoriaan. Lohikosken kaupunginosassa itse asuva Tuovinen myöntää suoraan, että kyseisen alueen nimikko-olut 40250 ei ole juuri alueella liikkunut.

–Se kertoo myös siitä, että alueidentiteetti ei ole siellä niin vahva.

Opiskelijoiden kansoittamalla Kortepohjalla on myös oma oluensa ja Tuovisen mukaan tuotekehittelyputkessa on ainakin yksi uusi alueellinen olut.

– 40100 eli Jyväskylän keskusta on tietysti yksi. Sen on oltava sitten kaikin tavoin iso olut. On siitä protoja tehty jo kotipanimolla, mutta lopullista reseptiä ei ole vielä valmistunut.

Yhteistyössä on voimaa

Hangaround & Nobody Brewing aloitti ensin UG Breweryn luvilla ja Korhosen mukaan alkuun ei ollut edes ideaa perustaa omaa yritystä.

Molemmat herroista työskentelevät yhä päätoimisesti muiden asioiden parissa, mutta siitä huolimatta he päätyivät lopulta yhtiöittämään panimonsa.

– Pelattiin varman päälle ja perustettiin osakeyhtiö. Lakiteknisesti me olemme alkoholitukku, joka valmistuttaa tuotteita omalla brändillään, vaikka toki kaikki reseptit ovat meidän kotikeittopanimossa kehiteltyjä, Tuovinen taustoittaa.

Yksi iso askel nuorelle panimolle oli paikallisen S-ryhmän jakeluun pääseminen.

Paikallisen S-ryhmän hyllyihin pääseminen oli iso askel panimolle.

– Se oli meille mielettömän tärkeää. Heillä oli alusta asti mentaliteettina halu tukea paikallisia tekijöitä ja se on mielettömän siisti asenne. Kaikki on toistaiseksi pelannut erinomaisesti. Uudet oluet on saatu aina suoraan hyllyyn ja jengi on selkeästi löytänyt meidän tuotteet sieltä.

Kaksikko on tehnyt paljon yhteistyötä Panimoyhtiö X:n kanssa, joka sekin on uudehko jyväskyläläistulokas Suomen panimokartalla.  Panimoilla oli esimerkiksi yhteinen koju kesäkuussa järjestetyssä Olutsatama-tapahtumassa.  Lisäksi Hangaround & Nobodyn varasto sijaitsee X:n panimolla.

– Paljonhan me olemme yhteistyössä keskenämme ja varmasti jatkossa tulemme tekemään enemmän oluitakin kimpassa. Toistaiseksi olemme hoitaneet jakelun itse, mutta X:n kanssa olemme testanneet yhteistyötä silläkin saralla. Kokeilimme toimijaa, joka hoiti kaikki alueen vähittäiskauppiaat ja maksettiin siitä sitten osuuksien mukaan. Tämän kaltaisista pienistä asioista meidän arki vielä pitkälti koostuu, Tuovinen kertoo.

Mainonnassa jyväskyläläispanimo on toistaiseksi luottanut enimmäkseen puskaradion ja somen voimaan. Tosin Olutsatamaa varten hankitut välineistöt laskevat kynnystä lähteä oluttapahtumiin tulevaisuudessa.

– Syksylle voisi johonkin tapahtumaan lähteä. Nyt on kuitenkin hanat, banderollit ja härpäkkeet hankittuna, niin kynnys on laskenut huomattavasti, Korhonen kertoo.

Kiertolaispanimon elämä on sopinut kaksikon konseptiin siinä määrin hyvin, että he aikovat jatkaa kiertolaisina myös tulevaisuudessa. Tuovisen mukaan taloudellisen riskin välttäminen on yksi isoista syistä linjauksen takana.

– Sanoisin sen olevan suhteellisen selvää, että tulemme jatkossakin pysymään kiertolaispanimona. Uusia kumppanuuksia varmasti kokeillaan ja erityisesti X:n kanssa homma on pelittänyt enemmän kuin hyvin.

Kolme nopeaa

Minkä oluen joit viimeksi (ei oman panimon)?

Eetu: Sen löytää, kun katsoo Untappd:sta, hetkinen… Kotona olen juonut Brewdogin alkoholittaman Raspberry Blitzin.

Olut on parhaimmillaan, kun..

Eetu: … sitä tekee mieli ja on oikea ympäristö sen juomiseen eli esimerkiksi kavereiden kanssa kuumana kesäpäivänä pihalla. Sen tietää, kun olut on parhaimmillaan.

Kehu toista suomalaista panimoa:

Eetu: Pakko kehua Panimoyhtiö X:ää. Heidän kanssa on helvetin mukava tehdä hommia kimpassa.