Ensimmäinen ajatus on, että ei tänne ihan vahingossa eksy. Herttoniemen teollisuusalueen yhden rakennuksen sisäpihalta aukeaa ensin nosto-ovi, jossa parhaat päivänsä nähnyt tavarahissi kuljettaa kolmanteen kerrokseen. Tuoksu puskee tässä vaiheessa jo sieraimiin ja lyhyen käytävän jälkeen edessä aukeaa puinen tiski, jossa lukee tyylikkäästi Etko Brewing. Tilan entisestä omistajasta KRP:sta muistuttaa enää Sauli Niinistön virallinen presidenttipotretti, jota turvallisuusalan ammattilaiset ovat koristelleet kypsästi Hitler-viiksillä.

Etko Brewingin Jere Paajanen myöntää, että Suomessa tuskin kovin moni panimo operoi kerrostalon kolmannessa kerroksessa. Samalla hän kuitenkin vakuuttaa rutiineiden pyörivän jo hyvin vuoden 2016 aloittaneella helsinkiläispanimolla.

Etko Brewing on kolmen ihmisen panimo. Paajasen lisäksi mukana ovat hänen avovaimonsa Sara Kiviluoma sekä ystävä Janne Viikeri. Etkolaisten tarina alkoi Töölöstä, itseasiassa Paajasen ja Kiviluoman kylpyhuoneesta.

– Asuttiin avovaimon kanssa yhdessä ja alettiin kehitellä yhteistä harrastusta ja homma meni siihen, että alettiin panna kylppärissä. Siitä se sitten vähän lähti käsistä, kun päästiin maistattamaan kavereille ja alkoi tulla kyselyitä, että saisiko ostettua jostain.

Etko Brewingin visuaalinen ilme on Jere Paajasen käsialaa.

Paajanen oli tuossa vaiheessa työskennellyt noin vuosikymmenen freelancer-graafikkona ja webbisuunnittelijana ja totesi itselleen nyt olevan hyvä aika kokeilla jotain muuta. Lopullinen sysäys tuli kokkitaustaiselta avovaimolta.

– Hänellä oli ehkä niistä hommista sitä kaivattua uskallusta yrittää. Alussa tehtiin varmaan kaikki mahdolliset virheet ihan budjeteista ja laitehankinnoista lähtien. Niistä ajoista osaaminen on helposti kymmenkertaistunut. Monesti se oppiminen on hirveän palkitsevaa, mutta välillä myös tosi turhauttavaa.

Tölkit tulossa

Etko Brewingin tuotantomäärä oli viime vuonna 35 000–40 000 litran välimaastossa. Kaikki olut meni kegeihin, koska panimolla ei ole tölkitys- tai pullotustekniikkaa. Tähän on kuitenkin Paajasen mukaan tulossa muutos.

– Tarkoitus olisi saaa tölkitys aluille kesään mennessä. Osittain sen takia vähän laajennamme tilojakin. Samalla saadaan mallasvarastoa eriytettyä, kylmäsäilytys nykyistä paremmaksi ja muutenkin saadaan panimolle enemmän liikkumatilaa, Paajanen sanoo.

Paajanen itse tunnustautuu raikkaiden humalapommi-ipojen ystäväksi, mutta Etko Brewing pyrkii tekemään monipuolisesti oluita. Oikeastaan vain tuhdimmat imperial stoutit ovat jääneet panimolta tekemättä.

– Niitä ei ole tehty toistaiseksi tehty laitteiston takia, koska se ei mallasta hirveästi vedä. Noin yleisesti haluamme ehdottomasti tehdä helposti juotavia oluita, mutta ei kuitenkaan mitään bulkkia. Se on meidän ykkösjuttu ehdottomasti. Siinä sivussa varmasti tulee kokeiluja pantua lisää.

Tujun kanssa tehtyä yhteistyön hedelmää lasiin. Paajasen mukaan collabo-oluita on tulossa tänä vuonna lisää.

Paajasen mukaan ruokapuolen osaamisesta panimo voisi jatkossa ehkä ammentaa enemmänkin inspiraatiota. Aasian makumaailmaan kumartava Grasshopper Pale Ale on saanut hyvän vastaanoton. Kokkitaustainen Kiviluoma toimii tässä puolessa myös tasapainottavana järjen äänenä.

– Kokkitaustasta on tietysti hyötyä. Monesti sieltä tulee se järjen ääni, jos olen tunkemassa jotain liian omituista kyytiin. Maustekomboja tulee lähitulevaisuudessa varmasti enemmänkin. Oluen ja ruoan yhdistämisestä oli puhetta jo viime kesänä, mutta homma vähän kaatui resurssipulaan.

Tutkan alla

Etko Brewing aikoo tänä vuonnakin kiertää kaikki pääkaupunkiseudun oluttapahtumat ja näkyä muillakin isoilla paikkakunnilla. Noin muuten panimosta tuntuu olevan liikenteessä yllättävän vähän tietoa ja panimon somekanavatkin etenevät verrattain maltillisella tahdilla. Mistä moinen hiljaisuus?

Käännettävä bucket hat panimon kahden eri etiketin kuosilla, kova!

– Tietoisesti pidetty vähän hiljaisempaa mekkalaa itsestämme, kun resurssit ovat olleet rajalliset. Itse olen täällä noin neljänä päivänä viikossa ja loput ovat sen päivän tai kaksi viikossa. Nyt kun tölkit lähtevät maailmalle tulemme aktivoitumaan ja ne tölkithän ovat itsessään liikkuvia mainoksia.

Mutta ne etkot. Minkälaiset ovat hyvät etkot ja mitä siellä juodaan?

– Hyvillä etkoilla on paljon kavereita, hyvää musiikkia ja hyvää olutta. Melkein mikä tahansa olut sopii, mutta on hyvä aloittaa sieltä vähän kevyemmästä päästä.

Kolme nopeaa:

Minkä oluen joit viimeksi?

– Se oli Cervisiam Breweryn joku kevyempi. Table beer se oli, tarkempi nimi pitäisi tarkistaa Untappdista.

Olut on parhaimmillaan, kun…

..kun se on kylmää ja sen juo kaverien seurassa.

Kehu toista suomalaista panimoa:

Pitää sanoa Tuju, tosi kivoja jätkiä. Myös Coolheadit tekee tosi mielenkiintoisia bissejä. Siinä varmaan ne kaksi päällimmäisenä.